
Svatební stolování a tradice
Svatba je důstojný a oblíbený rituál spjatý s existencí lidstva po mnoho tisíc let. Svatba jakožto velká společenská událost má svá specifika a pojí se s ním velké množství tradic a zvyků. Poradíme vám, jak se neprovinit proti etiketě stolování a nepřivolat na sebe nedodržením zvyků smůlu.

Zasedací pořádek a etiketa stolování
Obvyklé uspořádání stolů na svatební hostině je buď do tvaru písmene „T“, nebo „U“. Způsob rozsazení hostů nemá svá pevná pravidla, přesto doporučujeme zasedací pořádek nějak předem určit. Dejte na místa jmenovky, abyste se vyhnuli trapnému přešlapování a zmatečnému obsazování míst.
Platí klasická etiketa stolování. Příbory odebíráme dle chodů od kraje, ťukáme si pouze vínem nebo sektem, sklenici s pivem či tvrdým alkoholem pouze pozvedneme. Vyvarujte se také olizování příborů a ukusování pečiva k polévce. Chleba si vždy napřed odlomte a snězte pouze malý kousek.Střepy pro štěstí a společná polévka
Mezi tradice neodmyslitelně spjaté se svatebním obřadem patří rozbití talíře po příjezdu na místo hostiny. Střepy symbolizují štěstí v manželském životě a jejich společné zametání má ukázat, jak bude pár spolupracovat při překonávání překážek.
Hostina by se rozhodně neměla odehrát bez přípitku. Otec nevěsty nebo ženicha by se měl ujmout slova. O ticho v sále si žádá tradičním gestem - vidličkou poklepe na okraj skleničky.
Mezi další zábavné tradice patří servírování „novomanželské polévky“. Ženich s nevěstou by měli vzájemně krmit pomocí příboru z velké mísy s polévkou. Tato tradice má mladý pár naučit, že se o vše musí dělit rovným dílem a vzájemně se o sebe starat. Silně doporučujeme použít látkový ubrousek, polévka často kape, kam nemá.
Pomalu se vytrácí i tradice takzvané zkoušky ženicha. Po příjezdu domů čeká na muže špalek dřeva se sekerou a láhev. Pokud se manžel chopí sekyry, bude dobrým manželem, pokud lahve, nevěstí to nic dobrého.